20 Mart Dünya Oral Sağlık Günü
20 Mart 2019



Diş ve diş eti hastalıkları bugün, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunudur. Genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için toplum tarafından gereken önemin verilmediği bu hastalıklar; görülme sıklığının yüksekliği; diğer sistemik hastalıklara neden olabilmeleri; tedavileri için çok fazla para, zaman ve uzmanlık gerektirmeleri gibi nedenlerden dolayı ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir.

Ağız diş sağlığı genel sağlığın ve yaşam kalitesinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Ağız diş sağlığı ve genel sağlık sürekli etkileşim halindedir; biri olmadan diğerinin varlığından bahsedilemez. Ağız diş sağlığının korunması, ağız ve dişlerin çiğneme, konuşma ve estetik açıdan görevlerini sürdürebilmeleri açısından da önemlidir.


20 Mart Dünya Ağız Sağlığı Günü nedir?

Dünya Ağız Sağlığı Günü ile oral hastalıkların görülme sıklığını azaltmak için farkındalık yaratmak ve kişileri, aileleri, toplumları ve devletleri oral sağlığa ve sağlıklı bir yaşama teşvik etmek amaçlanıyor.

Ağzınızın gün içinde nelere maruz kaldığının farkında mısınız?

Gün boyu, yediğiniz elmadan, kullandığınız çatal bıçağa, elinizden, ucunu ısırdığınız kaleminize kadar ağzınıza götürdüğünüz her şey bakterilerle kaplıdır. Milyonlarca bakteri bu yollarla ağzınıza girer. Bu bakteriler de ağız içinde sürekli çoğalarak dişlerde birikir ve bakteri plağını oluşturarak ağız sağlığınızı bozabilir.

Bu anlamda diş fırçalama, diş ipi kullanma ve komple ağız bakımı sağlayan ağız bakım ürünü ile çalkalamayı kapsayan 3 etaplı bakımın günde iki kez uygulanması temel ağız bakımı ve diş eti hastalıklarını önlemek için önemlidir.