Hastanemizde diyabet eğitimleri ''Diyabet Okulu'' adı altında yürütülmektedir. Eğitimi tamamlayan diyabetli bireylere ''diyabet okulu diploması'' verilmektedir.
Diyabet Okunda 1 Diyabet Eğitim Hemşiresi görev yapmaktadır.
Dahiliye poliklinikleri ve klinikleri başta olmak üzere diğer poliklinik ve kliniklerden de DİYABET OKULU'na diyabetli birey ve yakınları yönlendirilmektedir. Eğitimler bireysel eğitim ve grup eğitimleri şeklinde verilmektedir.
Diyabet Okulu diyabet eğitimlerinin yanı sıra diyabette farkındalık yaratmak amacıyla önemli gün ve haftalarda çeşitli organizasyonlar ve etkinlikler düzenlemekte, gereklilik durumunda hizmet içi eğitimler de yapılmaktadır.
Diyabet Hemşireliği eğitimi.
Diyabet eğitimlerinin ve kalitesinin artırılması amacıyla eğitimler aşağıdaki şekilde standardize edilmiştir.
Eğitim modülleri, konuları ve ön erilen süreleri
1. Modül-Diyabette Genel Bilgiler 30dk
2. Modül-Diyabetin Oluşıum Mekanızması / Fizyopatolojisi 15dk
3. Modül-Tıbbi Beslenme Tedavisi 60dk
4. Modül-Diyabette İnsülin Dışında Kan Şekeri Düzenleyici İlaçlar 60dk
5. Modül-Diyabetin Akut Komplikasyonları 45
6. Modül-Diyabetin Kronik Komplikasyonları 45dk
7.Modül-Diyabette Fiziksel Aktivite / Egzersiz 20dk
8. Modül-Diyabetle Yaşam 60dk
9. Modül-İnsülin Tedavisi 60dk
Diyabetin tipi ve tedavisine göre diyabetlinin tamamlaması gereken eğitim modülleri
İnsülin Kullanmayan Tip 2 diyabetliler için : modül 1+2+3+4+5
İnsülin + OAD kullanan tip 2 diyabetliler için: modül 1+2+3+4+5+6 (6. modül bireysel eğitim olarak tamamlanmaktadır)
Sadece İnsülin kullanan diyabetliler için: modül 1+2+4+5+6 (6. modül bireysel eğitim olarak tamamlanmaktadır.
Diyabet tedavisinin en önemli basamağı eğitimdir. Diyabetin kontrol altına alınabilmesi için yaşam tarzı değişikliği esas alınmalıdır. Dengeli beslenmek, kişiye uygun egzersiz programı seçip uygulamak, stresten kaçınmak, sigaradan uzak durmak vb. sadece diyabette değil her bireyde olması gereken yaşam tarzıdır. Diyabet tedavisinde yaşam tarzı değişikliği büyük fark yaratır. Diyabet eğitimi yaşam tarzı değişikliği oluşturulmasında en etkili yöntemlerden biridir. Eğitimin sürekliliği ve yönetimi yaşam tarzı değişikliği oluşturulmasını kolaylaştırır. Diyabet eğitimi alan diyabetli bireyler; diyabet, tedavisi ve diyabetin vereceği zararları, bu zararları nasıl önleyebileceği konusunda bilgilenir. İlaçlarını doğru kullanmayı, dengeli ve sağlıklı beslenmeyi, kan şekerini ölçmeyi, düşük veya yüksekse nasıl müdahale edeceğini,ayakları dahil tüm vücuduna nasıl bakması gerektiğini öğrenir.
Diyabetin neden ve nasıl ortaya çıktığı ile ilgili neden-sonuç ilişkisi kurabilecek düzeyde eğitim almış diyabet riski taşıyan kişiler de yaşam tarzı değişikliği ile diyabet gelişme ihtimalini azaltmakta ve geciktirebilmektedirler.
Diyabet eğitimi tedavinin bir parçasıdır. Diyabet iyi bir eğitim ve yönetimle kontrol altına alınabilir.