Refakat Politikamız ve Refakatçi Kuralları
14 Ocak 2022

Hasta ziyaretçilerinin kabul edilmesi, hastanemizde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak ve hastaların huzur ve sükûnlarını bozacak fiil ve tutumlara sebebiyet vermeyecek şekilde gerçekleştirilmelidir. Hastanızın sağlığı açısından bu konuda bize yardımcı olmanızı ve hastanemizin ziyaret politikası çerçevesinde belirlenen usul ve esasları hakkında sağlık çalışanlarımızdan bilgi almadan hasta ziyareti gerçekleştirmemeniz gerektiğini önemle belirtmek isteriz.

• Hasta ziyaretini, hastanemizin belirlediği ziyaret saatleri içinde yapılmaktadır. Ziyaret saatleri hastalarımızın bakım ve dinlenme zamanları dikkate alınarak düzenlenmiştir.
  • Hastamızın sağlığı açısından ziyarete gelen kişilerin hasta odasında kalma süreleri çok uzun olmamalıdır. Bunun için ziyaret süresinin 10 dakika ile sınırlandırılmasına ve odada 2 kişiden fazla sayıda ziyaretçi olmamasına özen gösteriniz.
  • Hastaların sağlığı açısından gürültü kirliliği nedeni ile hastane içinde cep telefonlarınızı sessiz moduna ayarlayarak kullanılması gerekmektedir.
  • Ateş, öksürük, aksırık ve balgam çıkarma gibi şikayeti olanlar ve bilinen bir enfeksiyon hastalığı olan kişiler, herhangi bir kronik hastalığı olan kişiler, enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler ve 12 yaşından küçük çocukların vücut direnci büyüklerden daha zayıf olduğundan dolayı mümkün olduğunca hasta ziyaretlerine ve hasta olmadıkları sürece hastane ortamına getirilmemeleri gerekir. Ancak bazı durumlarda çocukların hasta ziyaretinin hasta iyileşmesi üzerinde olumlu etkileri olduğundan enfeksiyon kontrol ilkelerine uymak kaydı ile hastanın çocuklarına ve kardeş çocukların ziyaretine izin verilebilir.
  • Hastanızı takip eden doktorun hasta ziyaretine izin vermediği özel durumlarda, toplumda salgın varlığında, bağışıklı sistemi baskılanmış hastalarda ziyaret kısıtlaması getirilebilir. Hastanızın sağlığı açısından bu gibi durumlarda lütfen ısrar etmeyiniz.
  • Sağlık Kuruluşları içinde sigara içilmesi yasaktır.
  • Hastanızın sağlığını korumak için lütfen dışarıdan yiyecek-içecek getirmeyiniz.
  • Ziyarete gelirken, topraklı çiçek ve vazoya konulmak üzere buket çiçek getirmeyiniz. Bu çiçekler hastanız için enfeksiyon riski taşıdığından hasta servislerine kabul edilmemektedir. Getirilen çiçekler, Danışma tarafından alınarak, taburculuk sırasında hastanıza teslim edilmektedir.
  • Ziyaret sırasında, hastanın ve kendi sağlığınız açısından ortamdaki eşya / alanlara, hastaya bağlı bulunan ekipmanlara dokunmamaya ve hasta yatağına oturmamaya lütfen dikkat ediniz.
  • Ziyaret öncesi ve sonrası mutlaka el hijyeninize özen gösteriniz; ellerinizi yıkayınız ve/veya dezenfekte ediniz.
  • Ziyaret sırasında hasta oda kapısında asılı uyarı gördüğünüzde hemşire ile görüşmeden hasta odasına girmeyiniz.
  • İzolasyon altına alınmış olan hasta ile temas gerektiren durumlarda izolasyonun kategorisine uygun olarak gereken önemlerin alınmasında sağlık personeli tarafından belirtilen talimatlara uyunuz.
  • Ziyaretiniz sırasında hasta ve yakınlarının mahremiyetine özen gösteriniz.
  • Hastalarımızın yanında (kendisine zararı olabileceği için) duygusal durumunuzu yansıtacak ağlama, bağırma gibi davranışlarda bulunmamaya dikkat ediniz.

Yoğun Bakım Üniteleri’nde;

• Hasta ziyaretlerinde enfeksiyonların önlenebilmesi için uyulması gereken en önemli temel kural el hijyeninin sağlanmasıdır. Önlük, galoş, maske ve eldiven esas olarak kişisel koruyucu malzemeleridir ve Yoğun Bakım Üniteleri’ne, standart hasta odalarına veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastaların odalarına girerken rutin olarak kullanılmasının enfeksiyon kontrolüne bir katkısı bulunmamaktadır. Tam tersine bu malzemelerin yanlış kullanımı hasta güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu bağlamda hastanemiz Yoğun Bakım Üniteleri’ne kişisel koruyucu malzeme kullanmadan girmekten çekinmeyin bu durum bilakis uluslararası uygun görülmüş bir giriş sistemidir.
  • Kabul edilebilir ziyaretçi sayısı maksimum 2 kişidir. Ancak ziyaretçi sayısına kontrolünün zor olması çevre kontaminasyon riski nedeni ile kısıtlama getirilebilir. Bu gibi durumlarda lütfen ısrar etmeyiniz.
  • Yoğun Bakım Üniteleri’ne birinci derece hasta yakınları dışında ziyaretçi kabulü yapılmaz.
  • Sizin, hastanızın ve diğer tüm hastalarımızın sağlığı açısından ziyaret sırasında kendi hastanız dışında başka hastaya ve hasta bakım malzemelerine temas etmeyiniz.
  • Yoğun Bakım Üniteleri tek yataklı üniteler değildir. Sizin hastanızın yanında başka hastaların da aynı ünitede tedavi aldığını unutmayınız. Hastaların herhangi biri açısından uygun olunmadığında, ziyaretçi saati gelmesine rağmen Yoğun Bakım Ekibi’nin sizleri Yoğun Bakım Ünitesi’ne kabul etmesi gecikebilir. Bu durumda lütfen sabırlı olup sizlere bilgi verilmesini bekleyiniz ve izinsiz olarak Yoğun Bakım Ünitesi’ne girmeye çalışmayınız. Anlayışınız ve işbirliğiniz için teşekkür ederiz. Daha sağlıklı bir yaşam için hizmetinizdeyiz...