Klinik Hakkında
14 Ocak 2022

Tıbbi Patoloji Nedir?

Tıbbi patoloji, hastalıkların hücrelerde nasıl değişimlere yol açtığını gözlemleyen bir bilim dalıdır.


ıbbi patoloji, hastalıkların bilimsel yöntemler ile incelenerek teşhis edilmesini sağlayan tıp branşıdır. Tıbbi patoloji bölümü hastalıkların hücrelerde, organlarda ve dokularda nasıl değişimlere yol açtığını gözlemleyerek doğru teşhisler yapabilir. 

Bunun için özellikle görüntü ve biçimde (morfoloji) meydana gelen değişimlerden yardım alınır.

Tüm tıp branşlarının temeli esasında patolojiye dayanır. Fizyolojik ve anatomik bilgiler, sağlıklı hücre ve dokuların nasıl göründüğünü ortaya çıkarır. 

Mikroskobik incelemeler ya da fiziksel muayeneler sonucunda hücrelerde değişim gözleniyorsa hastalıkların habercisi olarak kabul edilir. Hücrelerde meydana gelen anomaliler incelendiğinde hangi hastalığın yol açtığını teşhis etmek mümkün hale gelmektedir. 

Modern tıpta başta kanser hastalıkları olmaz üzere patolojik inceleme yapılması, birçok hastalığın teşhis aşamasında zorunlu tutulmaktadır.

Tıbbi patoloji bölümünün 4 temel sorumluluğu bulunur:

  • Etyolojik İnceleme: Hastalıklara yol açan sebepleri inceleme anlamına gelir. Sebebin belirlenemediği hastalıklar için primer veya idiopatik tanımları kullanılır. Günümüzde yapılan araştırmalar, hastalık sebeplerini genel olarak 2 farklı kaynağa dayandırmaktadır;
    • Edinsel Sebepler: Maruz kalınan kimyasal maddeler, beslenme alışkanlıkları, kişinin günlük yaşam alışkanlıkları, çevresel etmenler ve fiziksel aktivite gibi sebeplerin hastalıklara yol açabileceği kanıtlanmıştır.
    • Kalıtsal Sebepler: Hastalıkların genetik olarak aktarılmasını değerlendirir. Kişinin yakınlarında görülen hastalıklar, teşhis sürecinin daha hızlı şekilde ilerlemesi için yardımcı olmaktadır.
  • Patogenez İnceleme: Hastalıklar karşısında vücudun verdiği ilk tepkiden, tüm belirtilerin ortaya çıktığı ana kadar ilerleyen sürecin araştırılmasıdır. Organların işlevlerinde değişiklik olup olmadığının araştırılması, yapısal farklıların gelişip gelişmediği, hücrelerde moleküler ya da kimyasal farklılıkların meydana gelip gelmediği gibi analizlerin yapılmasını kapsar.
  • Morfolojik İnceleme: Hastalıklar, hücrelerde ve dolayısıyla dokular ile organlarda yapısal değişimlere yol açar. Bu değişimlerin analiz edilmesi, hastalıkların sebeplerini ve türlerini belirlemekte oldukça önemlidir. Morfolojik incelemeler, doğru teşhis için en önemli yöntemler arasında yer almaktadır.
  • Klinik İnceleme: Hücrelerde meydana gelen yapısal değişimler, organlarda fonksiyon kayıplarına neden olabilir. Bu durum sonucunda meydana gelen klinik tablo ise hastalığın seyrini ve tedavi seçeneklerini belirlemek için kullanılır.

Tıbbi patoloji bölümü, yapılan incelemeler ile hastalıkların doğru şekilde teşhis edilmesi, hasta takibi yapılmasını, hastalıkların nasıl ilerlediğini, sebeplerini, belirtilerini ve en uygun tedavinin belirlenmesini sağlamaktadır. Bu nedenle modern tıpta sıkça başvurulmaktadır.